NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  NÁPRSTNÍK ČERVENÝ.
Digitalispurpurea, náprstník červený, †(jedovatý)

Popis.
Dvouletá bylina s větvitým, vřetenovitým kořenem, vytvářejícím v prvém roce růžici přízemních listů a ve druhém roce přímou, nevětvenou plstnatou lodyhu, až 150 cm vysokou, zakončenou hroznem květů. Podlouhle vejčité listy až 15 cm dlouhé, mají kří-dlatý řapík. Jsou na rubu šedoplstnaté a mají značně vyniklou neryaturu. Listový okraj je dvakrát vroubkovaný. Sytě nachové květy, až 6 cm dlouhé, mají břichatě zvonkovitou, uvnitř tmavěji skvrnitou korunu.
Plod je dvoupouzdrá tobolka s četnými semeny. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
V Evropě je značně rozšířený, v některých zemích se pěstoval. U nás se vyskytuje zejména v severozápadních Čechách.

Užívaná část.
List (Foliům digitalispurpureae).

Sběr a úprava.
Listy se sbírají v prvním roce v srpnu a ve druhém roce v době květu za suchého počasí v poledních hodinách. Suší se v sušárnách hned po sběru v tenkých vrstvách. Zapařené listy hnědnou. Droga má charakteristický pach a odporně hořkou chuť.
Náprstník červený není u nás v poslední době žádán, a proto se nepěstuje.
Účinné látky a působení. Obsahuje prudce účinné purpu-reaglykosidy (průměrně 0,1 %) a saponiny.
V léčebných dávkách upravují nepravidelnou činnost srdce, zpomalují v srdci vedení síňokomorové, a tím také zpomalují srdeční činnost; zvyšují svalový tonus srdce, takže smrštění srdce se stává mohutnější a úplnější. Tím se upravuje krevní oběh a zvyšuje se i vylučování tekutin z těla. Proti jiným srdečním lékům se náprstníkové glykosidy v srdečním svalu hromadí (kumulují), což má svůj léčebný význam.
Kvalitativně odlišný je náprstník vlnatý (Digitalis lanata Ehrh.), který se nyní pěstuje a který z průmyslu úplně vytlačil náprstník červený.

Užití.
Jako kardiotonikum. Užívá se při některých srdečních ne-mocech a při hromadění vody v těle následkem špatné srdeční činnosti. Je to rostlina prudce jedovatá a v rukou laika velmi nebezpečná.

Poznámka.
Častěji než droga se užívají přípravky z izolovaných látek. Tyto přípravky jsou stabilizované a standardizované. Náprstník červený je oblíbená okrasná rostlina.